hupple | HUPPLE CHARITY - FIP RESEARCH
Loading...
loading...

HUPPLE CHARITY - FIP RESEARCH

Deze maand belichten we voor de hupple Charity graag het pakkende verhaal van Stefanie en haar kitten Mallow (@mallowthemarsh_).

Toen Stefanie de speelse Mallow adopteerde, was het liefde op het eerste zicht! De kitten was een echte spring in’t veld - altijd vrolijk, actief en steeds op zoek naar het volgende avontuur. Tot hij dat op een dag plots niet meer was. Mallow was veel te rustig, wat Stefanie alarmeerde en de volgende dag al tot bij de dierenarts bracht. Enkele dagen later kwam de diagnose: FIP.

FIP is een virusziekte die veroorzaakt wordt door een gemuteerd coronavirus, normaal gezien een erg courante kattenziekte die alleen wat lichte diarree veroorzaakt. Zo’n 1-5% van de besmette katten kan FIP ontwikkelen, altijd met dodelijke afloop. Wat doet FIP met het lichaam? Het dringt bepaalde ontstekingscellen binnen om zich zo door de bloedbaan te verspreiden. Het lichaam reageert dan met een afweerreactie, waardoor uiteindelijk ontstekingen ontstaan in en rond de bloedvaatjes en organen.

Er bestaat een natte vorm, waarbij er vocht in de buik- of borstholte ontstaat en katten erg ziek zijn, en een droge vorm waarbij er in verschillende organen doorheen het lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. De katten hebben last van talloze symptomen, van gewichtsverlies tot zelfs verlammingen. Helaas is FIP vooralsnog niet te behandelen, en het bestaande vaccin geeft wisselende resultaten, waardoor momenteel wordt geadviseerd om niet te vaccineren. Ook de diagnose is niet gemakkelijk te stellen; er bestaat nog geen bloedtest om FIP met zekerheid vast te stellen.

Mallow had helaas de natte vorm te pakken, waardoor hij met spoed werd opgenomen in de dierenkliniek. Hij was er erg slecht aan toe; at en dronk amper en lag heel de dag in z’n nestje. Elke dag ging Stefanie bij hem op bezoek. Mallow en Stefanie waren vastbesloten om FIP te verslaan! Na enkele dagen was Mallow stabiel en mocht hij - voor de laatste keer mee naar huis. Hun vechtlust ten spijt, eens het vocht rond Mallow z’n hartje zat, kon zelfs een ingreep niet meer baten. Mallow bracht Kerst nog door met z’n familie, voorzien van alle liefde en comfort. Op 29 december heeft hij afscheid genomen en is hij stilletjes ingeslapen. Sindsdien houdt zijn familie zich bezig met het verspreiden van zijn verhaal en awareness rond FIP. Ze zamelen geld in voor onderzoek door de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent, zodat geen enkel ander katje dit ooit hoeft mee te maken.

Dankzij jullie, en de gedrevenheid van Stefanie, kunnen we dit belangrijk onderzoek met onze hupple Charity een extra duwtje in de rug geven! De opbrengst van de With Love Box van afgelopen maand gaat naar UGent voor FIP research. Je kan Mallow z’n nagedachtenis ook zelf steunen. Bekijk de verschillende manieren hier: https://linktr.ee/mallowthemarsh_